Laboratoriumonderzoek bij huisdieren

Soms is een lichamelijk onderzoek niet genoeg om te achterhalen wat er met uw dier aan de hand is. Gelukkig kunnen we in onze kliniek diverse onderzoeken uitvoeren, zoals bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek. Daarmee krijgen we snel meer duidelijkheid over de gezondheid van uw huisdier.

Bloedonderzoek

In ons uitgebreide in-house laboratorium kunnen we bloed direct onderzoeken. We checken o.a. nier- en leverfunctie, bloedsuiker, eiwitten, schildklierwerking en ontstekingswaarden. Ook meten we de bloedcellen en zouten. Bij honden kunnen we een CRP-test uitvoeren die snel ontstekingen aantoont. Voor meer gespecialiseerde of DNA-tests werken we samen met betrouwbare laboratoria in binnen- en buitenland, zodat u snel een uitslag ontvangt.

Urineonderzoek

Urine vertelt veel over de gezondheid van uw dier. We testen bijvoorbeeld op eiwitten, suikers en infecties, bepalen het soortelijk gewicht en bekijken de urine onder de microscoop. Indien nodig sturen we monsters door voor aanvullend onderzoek.

Ontlastingsonderzoek

Met behulp van speciale testen kunnen we wormen of parasieten in de ontlasting opsporen. Wat we zelf niet kunnen analyseren, sturen we door naar een gespecialiseerd lab.

Weefselonderzoek (cytologie)

Bij bultjes nemen we met een dunne naald wat cellen op. Deze bekijken we na kleuring onder de microscoop om te bepalen wat voor soort bultje het is en of een operatie nodig is. Voor uitgebreid weefselonderzoek werken we samen met pathologen.

Schimmelonderzoek

Bij een vermoeden van schimmel nemen we monsters van haren of huidschilfers en plaatsen die op een speciale voedingsbodem. Binnen ongeveer 10 dagen kunnen we uitsluiten of er sprake is van een schimmelinfectie.

Huidonderzoek

We onderzoeken huidproblemen vaak met afkrabsels of afdrukjes, die we onder de microscoop bekijken. Zo kunnen we parasieten, bacteriën of gisten aantonen.

Ooronderzoek

Bij oorontsteking nemen we altijd een monster van het oorsmeer. Na kleuring bekijken we dit onder de microscoop om de oorzaak te bepalen. Zo kunnen we een gerichte en effectieve behandeling starten.